Vi har et generelt ordtak vi formidler til våre kunder, og det er:
Du trenger ikke trene, det er fysisk aktivitet du trenger.
Helhetstrening skulle derfor kanskje vært byttet med Helhetsaktivitet. Mange har dårlige erfaringer og kanskje også mentale sperrer forbundet med ordet trening. Ofte stammer disse erfaringene fra skolen eller fra det lokale idrettslaget. Ordet trening kan bringe fram vel mye ambisjoner, press, stress og mye alvor for enkelte. Vi bruker derfor helst ordet fysisk aktivitet framfor trening. Dette er et mye mer nøytralt og «ufarlig» uttrykk for de fleste.
Ordtaket «Det enkle er det beste» gjelder også for fysisk aktivitet.
Det enkleste er å gå. Som gode nummer 2 alternativer kommer løping, sykling, langrenn o.l. Hvorfor er det enkle det beste? Nytten man har av fysisk aktivitet er reversibel! Hva i all verden betyr så det? Jo, man blir i bedre form av fysisk aktivitet, og man blir bedre og bedre om man gjør de riktige tingene over tid. Men så var det som ikke er like gunstig, om man slutter eller trapper ned den fysiske aktiviteten, ja, – da mister man utbyttet eller formen gradvis, den bare forsvinner.
Formen er altså reversibel, men husk den er ikke irreversibel, man mister ikke formen for alltid. Trøsten er, om man starter den fysiske aktiviteten opp igjen, ja, så kommer formen tilbake. Og slik er bare kroppen vår, og slik vil det være livet ut. Tenk på alle de merkelige og kompliserte former for aktivitet som tilbys i det kommersielle markedet.
Tror du det er mange som vil holde på med alle disse rare og unaturlige treningsformene resten av livet? Tenk deg du skal gå opp og ned på en krakk, inne i stua, – resten av livet. Det er her gang eller det å gå kommer inn i bildet, man vil med stor sannsynlighet gå resten av livet. Så var det dette med helhet. Vi kan jo ta eksempelet med det å gå opp og ned på en krakk igjen.
Dette kan jo gi god trim og mosjon, men…. Hva er det ofte som skjer? Det starter ofte med at man begynner å se på klokka. Hvor mange minutter har jeg igjen nå? Det begynner å bli kjedelig eller rettere sagt, – man blir veldig fort rastløs og lei
Her kommer et annet ordtak vi bruker om det moderne mennesket:
Dagens gjennomsnittsmenneske har en kropp som er understimulert og et hode som er overstimulert. Arenaen for fysisk aktivitet er derfor undervurdert og ofte glemt.Discomusikk med et volum nær smertegrensen, i et dårlig ventilert og trangt rom og i kunstig lys er sjelden arenaen som gir mental balanse og ro for de overstimulerte hodene våre.
Resultatet av dagens trening er da kanskje at man er enda mer sliten i hodet enn man var da man kom hjem fra jobben. Den mest ideelle arenaen for fysisk aktivitet er og blir ute, og helst i naturen på land eller sjø.Her er det større muligheter for å få nullstilt «topplokket» etter dagens påkjenninger. Forskning viser at både puls og blodtrykk faller ved eksponering ute i naturen. Det motsatte skjer i et typisk travelt og bråkete bymiljø. Ute i naturen ligger det derfor godt til rette å utnytte «Tankens kraft» mens man er fysisk aktiv. Men hva i all verden betyr så dette?
Vi tar utgangspunktet i påstanden: Man blir det man tenker. Jeg har i min idrettskarriære brukt tankens kraft til å flytte grenser for idrettsprestasjoner. Det er så enkelt at man bare er litt bevisst og strukturert i hva og hvordan man tenker. Går du rundt i hverdagen og forteller deg selv i tankene at du er dårlig i ditt og dårlig i datt, ja- så er ikke det så farlig om du gjøre det en gang eller to. Det er imidlertid når du til stadighet, kanskje daglig eller flere ganger om dagen du tenker jeg er dårlig … at du er i faresonen. Det er nemlig gjentakelsen, repetisjonen og drillens makt som er farlig. Så om du gjentar et negativt ordtak mange ganger nok, ja så vil du litt etter litt ta ordtaket som et faktum.
Gratulerer, du har mentalt trent deg til en begrensning, en sperre eller en mental blokkering, uten at du selv var klar over det. Men husk, tankens kraft gjelder også for et positivt budskap. Er du litt bevisst og kritisk på hva som surrer rundt i hodet ditt kan du faktisk oppnå noe positivt. [quote float=”right”]Naturen gir oss to ekstra dimensjoner i en helhetsfilosofi, nemlig den mentale og den rekreative. [/quote] Om du heller tenker «Dette greier jeg fint», og om du er flink til å bevisst tenke dette ofte, ja- da vil du etterhvert opparbeide nye mestringsarenaer. Det du egentlig gjør er å gi deg selv ros framfor ris.
Er du omgitt av natur, stillhet og ro vil tankene virke mye mer effektivt og hurtig. Naturen gir oss to ekstra dimensjoner i en helhetsfilosofi, nemlig den mentale og den rekreative. Disse dimensjonene kommer da i tillegg til den fysiske dimensjon. Er du sammen med andre i din aktivitet ute i skogen kommer også den sosiale dimensjon med på kjøpet.
Om vi skal trekke helhetstanken enda lengre kommer jo naturlig også kosthold og væskeinntak inn som enda en dimensjon. Dette er et stort tema vi ikke skal komme inn på her.
En dimensjon som lett blir glemt er hvile og restitusjon, altså aktiviteten etter den fysiske. Det er i denne fasen kroppen bearbeider den fysiske stimuleringen du har gitt kroppen din. Har du gjort de riktige tingene vil du ha en god følelse både i kropp og sinn i denne hvilefasen.
Kilde: ”Sprek hele livet” av Ingrid og Arve Kristiansen