Løping kan hjelpe mot mange plager og løping forebygger slitasjegikt i knær og hofter. I mange år trodde man at det motsatte skjedde, ja at en slet ekstra mye på hofter og knær når man løp.
Forskere har fulgt 90 000 (utrolig stort antall, nesten for mange til å være sant) løpere og turgåere og konkludert med at løpere bare utviklet gikt halvparten så ofte som dem som gikk. Løping styrker brusk og vev nettopp her.
Så løp i vei folkens!!
Men hva gjør man om man har utviklet slitasjegikt?
Trening ved slitasjegikt : Slitasjegikt kan vi få i alle ledd i kroppen og er vanligst i nakken, ryggen, hofteleddene og knærne. Årsaken til slitasjegikt er ukjent, men ved økende alder kommer dette problemet.Slitasjegikt er en kronisk leddsykdom som blir verre med årene .
Det starter med tap av brusken som dekker og beskytter beinendene som møtes i leddet. Uten denne brusken vil bein gnisse mot bein. Resultatet blir smerte og stivhet i leddet og dette fører ofte til smerte også i muskler og leddbånd.
Øvelser og fysisk aktivitet er en viktig del av behandlingen: Slitasjegikt kan ikke helbredes, men mye kan gjøres for å bremse utviklingen og minske smertene. Selv om trening er det siste du tenker på når leddene er stive og smertefulle, så trening det som lindre smerter og stivhet.
Trening styrker også musklene og bedrer bøyeevnen. Treningen bør inneholde aktiviteter som bedrer bevegeligheten, muskelstyrken og utholdenheten. Har du fått eller har du mistanke på at du har fått slitasjegikt så kontakt kvalifisert helsepersonell som vil gi deg gode råd.
Kilde: Medicine & Science in Sport