Hva er K2-vitamin?
For mer enn 70 år siden ble K-vitamin oppdaget av dansken Henrik Damm. Han fikk senere Nobelpris for sin forskning rundt K2 – vitaminet. Det han fant ut var at vitaminet var meget viktig for at blodet skulle koagulerer, (levrer eller stivner.) Det fikk derfor navnet K-vitamin. Det er først nå i de senere årene at man virkelig har fått øynene opp for den helsemessige betydningen av Vitamin K2. Ja rett og slett hvor viktig vitamin K2 er for både ben- og hjertehelsa.
Hva er forskjellen på K1 og K2?
Vitamin K1 (phylloquinone) produseres av planter og alger. Det finnes i grønne grønnsaker, og da særlig bladgrønnsaker.
Vitamin K2 (Menaquinon) produseres av ulike bakterier og finnes i enkelte oster, noen meieriprodukter og gjæret mat. Matretten som inneholder mest K2-vitamin er den japanske matretten natto. Av norsk mat er det gammelost. Som inneholder mest K2, og det er vel ikke så mange av oss som liker. Det kan derfor være vanskelig å få i seg nok K2-vitamin i vårt vestlige kosthold, og derfor kan tilskudd være et godt alternativ for å få i seg nok K2 vitamin.
Egenskaper: Vitamin K1 er viktig for at blodet skal koagulere (stivne). Dessuten kan det gi oss en bedre benhelse. Vitamin K2 er også med på prosessen med koaguleringen av blodet og kan gi god benhelse, men har også en annen viktig funksjon nemlig god hjertehelse. K2 aktiverer to viktige proteiner i kroppen:
- Osteocalcin som gir bedre benhelse ved å øke tilførselen av kalsium til skjelettet
- MGP (Matrix gla protein) som bidrar til å redusere kalsium i åreveggene, og dermed gir oss renere og mer elastiske blodårer samt bedre hjertehelse
Kilde: Forskning.no