Hvorfor blir vi støl ?

 

Jeg er sikker på at alle som leser dette har vært støl en gang eller flere, men de færreste vet er at tøyning kan gjøre vondt verre. Enkelte ganger blir vi så støle at det å gå ned trapper er et rent mareritt. Denne følelsen av stølhet har jeg hatt mange ganger etter at jeg har løpt maraton. Da valgte jeg å gå baklengs ned trappene., rett og slett for at det var så smertefullt å gå vanlig ned trappene. Har du kanskje opplevd det samme? Årsaken til at vi blir så støle er bl.a at vi har revet   av små proteiner i muskulaturen.

Z-linjene i uorden: I musklene har vi noe som kalles z-linjer. De ligger til vanlig parallelt i et fint mønster i muskelen. Men når du er støl ligger de hulter til bulter. Når du blir støl har du revet i stykker noen av disse z-linjene, som er små proteiner i muskulaturen. Ødeleggelsen skyldes enten at du har trent en uvant treningsform, eller at du har trent med for hard belastning. Derfor er det ikke rart at vi blir støle når vi trener på noe helt nytt og gjør denne treningen i overkant for hardt. Da lager vi altså uorden i z- linjene i muskulaturen vår. Denne ”uorden” vil leges, men det er litt ubehag under legingsprosessen

Tøyning forverrer: Det har lenge vært forsket på hvorfor du blir støl, og hvordan du kan forebygge og reparere i etterkant. Den største myten er at det hjelper å tøye ut. Det kan heller gjøre vondt verre dessverre for dere som liker å tøye. Intensiv tøyning eller høy intensitet på tøyningen kan gjøre deg enda stølere.Tar du for eksempel knebøy hver dag, vil du ikke bli støl av det dersom du holder deg til samme belastning.  Problemer med stølhet får du derimot dersom du plutselig øker intensiteten eller belastningen (dersom du øker vektene om du gjør knebøy med vekter) Når du da blir støl og tøyer forsiden av låret, sliter du enda mer på muskelen og du får enda mer skade. Så vær forsiktig og øk treningsbelastningen gradvis.

Moderat bevegelse: Det finnes mange myter om hva som skal hjelpe mot støle muskler: drikke kaffe, et varmt bad, smøre på tigerbalsam eller massere musklene. Men i følge stølhetseksperter er det kun lett bevegelse som gjelder. Vær i bevegelse etter treningen og de dagene du er støl. Ta deg en gåtur eller en lett sykkeltur. Aktiv hvile er den beste metoden å bli kvitt stølhet. Da får du i gang en bedre blodsirkulasjon som kan hjelpe deg til å komme tilbake til ”normalen” raskere. Det hjelper ikke å gjøre samme tunge øvelse allerede dagen etter. Det vil høyst sannsynlig forverre det hele.

Mottoet er: Dersom du kommer inn i gode trenings vaner, så er det lurt og øke intensiteten gradvis. Slik at kroppen din ikke blir støl og stiv. Faren for å bli skadet blir også mye mindre.

Kilde:, spesialist i iddrettsfysioterapi ved Rosenborgklinikken og førstelektor ved Høyskolen i Sør-Trøndelag.