Overgangs alderen, ta opp kampen mot plagene!

 

 

Mosjon mot humørsvigninger og hetetokter: Selv har jeg brukt fysiskaktivitet/trening mot de fleste plagene jeg har hatt (har ikke hatt noen alvorlige sykdommer la det være sagt) og overgangsalderen har ikke vært noe unntak.

Fysiskaktivitet /trening har vært et flott hjelpemiddel for meg mot humørsvigninger og hetetokter. Mye tyder på at hormonnivåene våre påvirkes av livsstilen vår. Undersøkelser viser bl.a. at ekstreme PMS-symptomer (Post Menstruelle Plager) da kan mosjon og fettfattig kost hjelpe oss langt   på vei. Så her anbefaler jeg deg og prøve deg frem hva som kan hjelpe deg.

Styrketrening mot ”eplefiguren”: Det synkendeøstrogennivået i kroppen endrer kroppsfasongen vår dessverre, og dette skjer i overgangsalderen. Tendensen til at vi kvinner mister muskelmasse og vi kan få mer ”eplefasong” er vel noe vi alle liker dårlig.

Det er bare en effektiv måte å forebygge det på, selv om man er nødt til å lære seg til å leve med en kropp i forandring. Jeg har sagt det før men gjentar det til det kjedsommelige. Her kan mosjon hjelpe (styrketrening i alle former + kondisjons trening) Denne treningen hjelper også mot den lavere forbrenningen som ofte kommer i forbindelse med overgangsalderen. Regner med at noen av dere kjenner igjen dette.

Pass på hjertet ditt: Dersom familien din har tendens til hjerte-kar sykdommer, så vær oppmerksom på at risikoen for   slike sykdommer øker etter klimakteriet.

Forebygging av denne utviklingen kan være fysiskaktivitet/trening, ingen røyking og selvfølgelig et sunt kosthold. Forskning har vist at et daglig tilskudd av acetylsalisylsyre i lave doser er en effektiv, ufarlig og billig forebygging.

Risiko for benskjørhet: Dersom du her en tendens til benskjørhet, bør du handle før du kommer i overgangsalderen. Ikke vent til du brekker armer, ben, eller ryggraden synker sammen.

Er det benskjørhet i familien, eller du er svært liten og spinkel, eller du har hatt spiseforstyrrelser som ung. Da bør du hele livet ta ekstra tilskudd av kalk og D – vitamin. Fysiskaktivitet/trening forebygger, og det kan være lurt å ta en forebyggende samtale med legen din allerede i 40 – årene, da det kan være relevant å få spesiell medisin . for eksempel hormontilskudd.

Kilde: Helsedirektoratet