Gjør kompresjonstreningstøy oss bedre i vår idrett?

BA6EE51AE978D0F6C5A753B0B7117299

Kan de rette treningstøyet gjøre oss bedre i vår aktivitet? Og det uten å trene hardere eller mer! Jeg stiller meg meget skeptisk til det. Da lurer jeg virkelig på hvor fort jeg kunne ha løpt i mine konkurranser da jeg drev på som toppidrettsutøver. Selvfølgelig kan det ha en virkning, men en må ikke[quote float=”right”]Da lurer jeg virkelig på hvor fort jeg kunne ha løpt i mine konkurranser da jeg drev på som toppidrettsutøver[/quote] glemme og trene som før om en skaffer seg dette treningstøyet og håper på fremgang. Ellers er jeg redd du blir skuffet. Mange hevder at en får MYE bedre kondisjon dersom en bruker dette treningstøyet. Helt utrolig påstand, da vi nå ser at utøvere på høyt plan (Norges beste utholdenhetsutøvere i friidrett bl.a.) ikke er i nærheten av de resultatene utøvere på samme nivå hadde på 70,80 og 90 tallet, lenge før dette treningstøyet kom på markedet. Men at dette treningstøyet har en god effekt på noe er jeg enig. Jeg bruker det også nå , [quote float=”left”]Mange hevder at en får MYE bedre kondisjon dersom en bruker dette treningstøyet[/quote] men jeg har ikke akkurat fått superresultater de få gangene jeg konkurrerer. Det som jeg føler er bra er at jeg synes at dette treningstøyet hjelper på å øke blodgjennomstrømningen, gi bedre stabilitet, samt redusere trøtthetsfølelsen og stølheten etter trening. Det er rett og slett bra på restitusjon. Mange spør så hva er egentlig kompresjons treningstøy? Det er tights, strømper, overdeler som kan gi deg bedre restitusjon etter trening og kanskje hjelpe deg til å presteremer under konkurranser. Selv har jeg god erfaring med kompresjonsstrømper og langetights dersom jeg er litt støl, stiv og har overbelastet legger og lår. Da synes jeg dette treningstøyet hjelper på at restitusjonen går fortere.

index

Noen  effekter ved bruk av kompresjonstreningstøy:

1. Kan hjelpe til å få kroppen varmere uten mye oppvarming. De som har forsket på det vet ikke hvorfor en blir ”oppvarmet” ved å bruke slikt treningstøy. Men er dette riktig kan det være en fordel å bruke slikt treningstøy i konkurranser der en ikke alltid får varmet opp godt nok.

2. Øker styrken og eksplosiviteten: Noe som er godt dokumentert er at stramme klær, kan øke din styrke og eksplosivitet, men bare ved enkle bevegelser, som hopp og knebøy. En hopper ikke 5 cm høyere i høyde eller 5 cm lengere i lengde ved å bruke slikt treningstøy, det må en ikke tro. Her er det fremdeles riktig trening som gjør at du får bedre resultater

3. Kan forebygger ømme muskler: Dersom du har på deg kompresjonsklær under og spesielt etter trening, kan du forebygge noe av stølheten. Men det krever at du har dem på deg omtrent ett døgn etter økten. Og det er vel kanskje vanskelig å få gjennomført. Kompresjonen forebygger ømme muskler fordi presset sørger for økt blodgjennomstrømning i vevet. Dette gjør at blodet er kortere ute i vevet før det strømmer tilbake til hjertet. Det kan ha god effekt for enkelte.

4. Stabiliserer og kan gjøre deg mindre trøtt: Studier har vist at kompresjonsklærne gir bedre stabilitet, og gjør at du føler deg mindre trøtt mens du trener. Stabilitetsfølelsen kommer særlig til uttrykk i forbindelse med øvelser som krever eksplosivitet og styrke. Når det gjelder trøtthetsfølelsen, [quote float=”right”]Dersom du har på deg kompresjonsklær under og spesielt etter trening, kan du forebygge noe av stølheten.[/quote] er forskerne usikre på om den påvirker prestasjonsevnen. Det jeg har hørt at i sykkelsporten er det ikke lov å bruke kompresjonsklær i konkurranser. Så at det kan ha en god effekt på prestasjonsnivået ditt se vel mulig da en så stor sport har kommet med noen regler i forhold til bruk av kompresjonstreningstøy

5. Forbedrer kanskje prestasjonene: Man har funnet ut at løpere bruker mindre oksygen i lav fart når de bruker kompresjonsklær. Det tyder på at de har en prestasjonsfremmende effekt, særlig på svært lange distanser (som ultra løp mm.) Det er fremdeles stor usikkerhet om kompresjonstøyet bedrer prestasjonen. Flere andre undersøkelser har vist at det ikke har noen effekt på ytelsen når man løper intervaller eller mellomdistanser. Så mitt råd til alle dere der ute som liker å trene i kompresjonstøy, fortsett med det dersom dere synes det er behagelig, men ikke tro at du får en snarvei til økt prestasjon. Det er fremdeles treninga du gjør som er viktigst.

Lykke til!!

Kilde: Forskning.no